Vi kommer til at mangle op imod 20.000 ansatte med kompetencer inden for cybersikkerhed i 2030, hvis vi skal holde trit med cybertruslerne. Det slår en ny rapport fra Security Tech Space og Nationalt Forsvarsteknologisk Center fast. Rapporten er blevet udarbejdet af Deloitte.
Det kan lyde skidt, og hvis det ikke lykkedes at hente de rette folk, står det danske samfund og virksomhederne i en meget sårbar situation. Omvendt kan det også anvendes til at bringe Danmark helt i front på området.
Analysen viser nemlig, at der er et stort økonomisk potentiale på området, og at Danmark står i en unik position, hvor vi har mulighed for at fordoble industrien for cybersikkerhed og blive en af Europas førende aktører inden for digital sikkerhed.
Det kræver dog en markant indsats i hele økosystemet for cybersikkerhed og investeringer i både kompetencer og teknologier samt udbygning af kapaciteten inden for nøglesektorer som sundhed, energi og forsvar, hvor Danmark i forvejen har konkurrencefordele.
Uddannelserne indenfor området skal styrkes. Det gælder efteruddannelse, men også arbejdskraft udefra og så er det vigtigt at kunne øge antallet af kvinder indenfor faget, så man ikke kun har det halve af den danske befolkning at trække på.
Peer Kristensen, direktør i Security Tech Space, peger på, at det er enormt positivt, at vi nu har fået dokumenteret, at der ligger et stort vækstpotentiale inden for cybersikkerhed hos danske virksomheder:
– Det kræver, at vi investerer i både mere forskning og kompetencer. Vi skal have flere igennem uddannelsessystemet, mere arbejdskraft fra udlandet og have flere efteruddannet i virksomhederne. Vi har 280.000 virksomheder, som ikke for alvor er begyndt at arbejde med cybersikkerhed. Det er vigtigt, at der ikke mangler arbejdskraft, når de begynder at efterspørge kompetencer, påpeger han.
Kilde: Aalborg Universitet