Markedspladser og festivaler er i langt de fleste tilfælde midlertidige, men uagtet det skal de stadig følge reglerne, når de etableres. Og det er de blevet langt bedre til, viser sikkerhedstjek fra Sikkerhedsstyrelsen
Antallet af fejl i midlertidige elinstallationer er faldet, så de frivillige, gæsterne og personalet kan glæde sig over, at det kun er festen, der er stød i.
– Vi glæder os lige nu over, at vores målrettede indsats afspejles i tallene. Når der bliver afholdt begivenheder med mange mennesker, skal der bare være styr på de elektriske installationer for at sikre, at både gæsterne, frivillige og personalet ikke får livsfarligt stød, siger Evy Boe Madsen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
Sidste år foretog Sikkerhedsstyrelsen 48 kontroller, og 15 procent af dem fik et påbud. Det er halvt så mange som for tre år siden, her fik 29 procent et påbud ud af de 31 udførte kontroller. Tilsynene var ikke varslet på forhånd og blev afholdt, inden gæsterne blev lukket ind.
Baggrunden for det gode resultat mener styrelsen bl.a. skyldes samarbejdet med organisationen Dansk Live. Her samles erhvervsfolk i en weekend for at udveksle erfaring og dele viden. Desuden har Sikkerhedsstyrelsen vejledninger, og der bliver også ført tilsyn på festivaler, byfester og markedspladser hvert år.
Selvom der er sket fremgang de seneste tre år, opfordrer styrelsen stadig til, at alle ansvarlige for festivaler, byfester og markedspladser klikker ind på sik.dk og tjekker autorisationsregisteret. Hvis man er det mindste i tvivl om elinstallationerne, kan man kontakte en autoriseret elinstallatør.
– Det skal understreges, at selvom tallene hvert år er faldende, vil vi fortsat have fokus på området. Vi vil hellere forebygge fejl end først opdage dem, når der er sket en ulykke, siger Evy Boe Madsen.
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen