
Hvert år koster arbejdsulykker det danske damfund svimlede 28,4 mia. kr. – svarende til et arbejdsudbud på ca. 26.000 fuldtidspersoner. Det er Beskæftigelsesministeriets nye rapport ”Status på arbejdsmarkedet, oktober 23”, der er kommet med tallene.
I rigtige tal bliver der anmeldt 42.000 arbejdsulykker om året, og det er alt for mange, mener Danmarks største fagforbund 3F, der påpeger, at Danmark bør følge i hælene på svenskerne, der har en nul-ambition.
– Lønmodtagerne i Danmark skal trygt kunne gå på arbejde uden frygte for at komme ud for en arbejdsulykke. Hvert år anmeldes der 42.000 arbejdsulykker, og det er alt for mange. Arbejdsgiverne skal stramme op og prioritere arbejdsmiljøet og sikkerheden på arbejdspladserne endnu højere, end de gør i dag.
Det siger 3F’s forbundssekretær Lene Krabbe Dahl i en kommentar til Beskæftigelsesministeriets nye rapport-
– Arbejdsmiljøet er virksomhedernes ansvar, og rapporten dokumenterer, at der er masser af arbejdsudbud at hente ved at forbedre arbejdsmiljøet. Virksomhederne skriger i øjeblikket på mere arbejdskraft, og denne arbejdskraft kunne man passende hente ved at forbedre arbejdsmiljøet, så folk ikke kommer til skade på arbejdspladserne, siger Lene Krabbe Dahl.
Hun kalder det for ”en god start”, at alle partier i Folketinget for kort tid siden indgik en arbejdsmiljøaftale med en handlingsplan mod arbejdsulykker. Her opretter man blandt andet en ekspertgruppe og laver målrettede kampagner og øget undervisning.
– Der skal mere fokus på forebyggelse og planlægning af arbejdsmiljøet og en mere inddragende ledelsesstil med styrkelse af arbejdsmiljøorganisationen i virksomhederne og arbejdsmiljørepræsentanternes rolle. Derudover skal vi kigge hinsidan. I Sverige arbejder Arbejdsmiljöverket med en nul-vision om at, ingen skal blive syg, skades eller dø af at gå på arbejde. Det mener vi også, bør være en vision i Danmark, siger Lene Krabbe Dahl.
Kilde: 3F